Známé borůvkové keříky, hustě větvené, dorůstají výšky až 40 cm. Jejich listy jsou střídavé, opadavé, přisedlé, blanité, vejčité, na bázi zaokrouhlené, mírně pilovité. Květy má borůvka jednotlivé, asi 4 mm velké, vyrůstající z úžlabí listů. Kvete v květnu až v červnu. Plody jsou modročerné mnohosemenné bobule, zrající v červenci až září.
Drogou je list sbíraný od června do září nebo zralý plod.
Modré plody brusnice borůvky malé asi jako hrášek je možno jíst samotné či je naložit nebo z nich udělat dort, knedlíky, buchty, koláč atd. Jsou sladké a silně barví na tmavě modro až fialovo, tedy jsou i kvalitním přírodním barvivem. Rovněž znatelně zpevňují stolici: po jejich požití je dobře tvarovaná, tvrdá a tmavá - zelenohnědá. Senzorickou hodnotou a obsahem cenných živin včetně zdraví prospěšných látek se řadí k našemu nejcennějšímu ovoci. Možné užití i v podobě výtažků z pupenů borůvky
„Informace v tomto odstavci převzaty z publikací: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin I. – VII díl.“
Kliknutím na tlačítko Odeslat souhlasím se zpracováním osobních údajů
Kliknutím na tlačítko Odeslat souhlasím se zpracováním osobních údajů
Oksana Susha 25. 11. 2019, 08:20
Dobrý den.
Nenašla jsem složení u borůvkové tinktury.
Budu ráda za bližší informace.
Děkuji
Oksana Susha