Ovoce jinak. Ve formě tinktury posílí imunitu nebo zlepší zrak 24. 03. 2019
Ovoce je plné vitamínů a prospěšných látek. Mělo by se tak stát nedílnou součástí našeho jídelníčku. Pro tělo však může být užitečné nejen v syrové formě. Zárodečné části ovocných rostlinek, obzvláště pupeny, jsou totiž hojně využívané také v bylinkářství. Borůvky například působí na zrak a slinivku, černý rybíz na imunitu a alergie. Přípravky z brusinky pomohou s desinfekcí močových cest i organismu, vinná réva při regeneraci cév a zlepšení krevního obrazu, semena z grapefruitu zase na likvidaci virů, bakterií a plísní.

Černý rybíz posiluje imunitu, vhodný je tak při alergiích i dýchacích obtížích

Čerstvý černý rybíz je nejen velmi chutným sezónním ovocem, ale je to též výborným zdrojem vitamínu C: denní dávku tohoto vitamínu získáte z pouhých 100 gramů. Černý rybíz navíc kromě důležitých flavonoidů, které pomáhají vitamín C účinně vstřebávat, obsahuje i vitamín B či A nebo vysoký podíl anthokyanů. Není tak divu, že je toto vitamíny nabité ovoce populární i v bylinkářství. „Gemmoterapeutikum z černého rybízu pomáhá zlepšovat imunitu, působí proti alergiím i problémům s dýcháním. Vhodný je také v boji s migrénami, únavou a alergiemi a proti otokům,“ vyjmenovává pozitiva černého rybízu přední česká bylinkářka ze společnosti Naděje Jarmila Podhorná.

Borůvky jsou ideálním pomocníkem v péči o zrak

Borůvky patří v létě k velmi oblíbenému ovoci. Málokdo ovšem ví, že kromě skvělé chuti mohou příznivě ovlivnit i naše zdraví. Největší účinky má gemmoterapeutikum z konečků rostliny, které má blahodárný vliv na problémy se slinivkou i zrakem. Podporuje totiž funkci sítnice a pomáhá stabilizovat množství kolagenu v oku, pozitivně tak působí na kvalitu a jasnost vidění. Pomoci ale může i při hubnutí. Borůvka totiž pomáhá udržovat normální metabolismus glukózy, tuků a bílkovin a příznivě působí na střevní sliznice. Díky svým antioxidačním účinkům navíc pomáhá čistit organismus od škodlivých látek. Borůvky by měly vyhledávat také osoby se sklony k cukrovce, právě čerstvé plody nebo tinktury z borůvek totiž mohou díky své schopnosti podpořit maximální využití přirozeného inzulinu sloužit jako podpůrný prostředek při léčbě tohoto onemocnění.

Brusinka a vinná réva uleví při cévních potížích

Brusinka je borůvce podobná nejen svou velikostí, ale také pozitivními účinky. I výluhy z brusinek slouží k celkové očistě organismu. Brusinky jsou ovšem známé především pro své výborné desinfekční účinky a blahodárný vliv na močové cesty. Právě močové cesty totiž pomáhají zbavit nežádoucích mikrobů. „Příznivé účinky brusinek však mohou využít nejen dámy trpící na časté záněty močových cest či starší dámy po menopauze, ale i pánové. Brusinky totiž napomáhají též zdravé funkci prostaty i očistě střev,“ upozorňuje bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje a dodává, že kromě toho jsou účinné i při čištění cév od tukových usazenin.

Účinným prostředkem na cévní problémy je také vinná réva. Jako ovoce je vyhledávaná pro své pozitivní účinky na organismus, kromě vitamínů B a C totiž obsahuje hořčík, draslík, mangan i další užitečné látky. V podobě gemmoterapeutik – zpracovaných pupenů – nám však může réva pomoci i při regeneraci cév. Její účinek při zvyšování počtu bílých krvinek rovněž není zanedbatelný. 

Grapefruit vás nadchne svými všestrannými účinky

Grapefruit patří v bylinkářství k velmi oblíbenému ovoci a přípravky z něj jsou často první volbou při celé řadě zdravotních neduhů. Malým zázrakem jsou semena grapefruitu, která v podobě zpracované tinktury představují účinný prostředek na likvidaci virů, bakterií i plísní v organismu, ale také skvělého pomocníka při zánětu v dásních a krku. „Velmi využívaný je rovněž grepový olej. Výtažek rozpuštěný v oleji pomáhá odstraňovat plísně z pokožky, často pomůže při ekzémech i akné,“ dodává bylinkářka Jarmila Podhorná.

Newsletter

Jak získat novinky na email?