Novinka

Quinua je známá pod českým názvem Merlík čilský nebo latinským Chenopodium quinoa. Rostlina bývá často zaměňována za obilovinu jedná se však o tzv.pseudoobilovinu. Jednou z jejích výhod je že neobsahuje žádný lepek a je tak potravinou, kterou si s chutí mohou obohatit svůj jídelníček i celiaci tedy lidé dodržující bezlepkovou dietu nebo ji využít jako zpestření při redukční dietě. Výbornou alternativou k doplnění potřebných živin může být taktéž pro vegetariány či vegany. Více >>
Výrobce: Salvia paradise. Kód produktu: P00242

72 Kč s DPH

Skladem

Vyberte variantu

Quinua je známá pod českým názvem Merlík čilský nebo latinským Chenopodium quinoa. Rostlina bývá často zaměňována za obilovinu jedná se však o tzv.pseudoobilovinu. Jednou z jejích výhod je že neobsahuje žádný lepek a je tak potravinou, kterou si s chutí mohou obohatit svůj jídelníček i celiaci tedy lidé dodržující bezlepkovou dietu nebo ji využít jako zpestření při redukční dietě. Výbornou alternativou k doplnění potřebných živin může být taktéž pro vegetariány či vegany.

Quinua je plodina pocházející z oblasti peruánských And. Zde je pěstována již 5000 let. V dobách Inků byla druhou základní potravinou. Název quinoa znamená v jazyce Inků „matka zrna“, což vypovídá o postavení jaké quinoa u původních obyvatel Peru měla. Kolonizací byla potravina vytlačena a Evropané nahradili quinou klasickými obilovinami. V posledních letech po vzestupu poptávky po zdravé stravě zejména v Severní Americe a Evropě dochází opět k navracení plodiny do původních oblastí Jižní Ameriky kde stále vzrůstá její objem pěstování a vývozu.

Užitkovou částí rostliny quinua jsou zrna. Malé oválky v barvě žlutobílé, červené nebo tmavě červené až černé barvy (v našem obchodu nabízíme žlutobílá semena) vzhledem jsou velmi podobná např.kuskusu. Tato potravina je výživná s velmi snadnou přípravou. Je bez výrazné příchuti a lze ji tak použít při vaření mnoha různých pokrmů. Hodí se jako příloha místo např. rýže či kuskusu, masitým i zeleninovým pokrmům. Velmi chutné je rizoto z quinui stejně jako saláty či naopak quinua připravená na sladko jako alternativa rýžového nákypu nebo vařená quinua v mléce místo mléčné rýže. Skvěle se hodí i na zahuštění polévek, do zeleninových polévek nebo místo nudlí. Quinua je plodina mnoha variací. Lze použít jako alternativu vloček a vařenou quinou přidat do jogurtů, konzumovat se sušeným ovocem a medem a připravit si tak chutnou snídani či zdravou svačinku. Quinua je jednoduše výtečná potravina snoubící se všemi chutěmi (její neutrální chuť umožňuje připravovat jak na slano tak na sladko) , kterou stojí za to ochutnat a zpestřit si tak svůj jídelníček.

 

Příprava: Quinou je třepa nejprve pečlivě několikrát proprat v horké vodě. Bez tohoto omytí jsou zrnka na povrchu nahořklá. Omytím se však této hořkosti snadno a rychle zbavíme. Zhruba 40g quinoi nám postačí na jednu porci. Necháme vařit ve dvojnásobném množství vody. Quinoa bude vodu postupně nasávat a zvětšovat svůj objem. Ze zrníčka se rozvinou malé klíčky uprostřed zůstane tvrdší střed jemně praskající na zkus. Tohoto stádia bychom měli dosáhnou po cca 15 min.vaření. Quinou je třeba průběžně míchat aby se po absorpci vody nepřipálila.

Složení: 100% Chenopodium quinoa loupané semeno

Hmotnost
150 g, 400 g, 800 g

Newsletter

Jak získat novinky na email?